2013. augusztus 2., péntek

Omega-3 - pro és kontra

Az omega-3 zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani, ugyanakkor élettani jelentőségük miatt nem nélkülözhetjük őket. Az utóbbi évtizedekben elszaporodó táplálékkiegészítő készítmények nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat biztosítanak számunkra különféle halolaj kapszulákban.


Halolaj egészségesen


Omega-3 - Vegyük vagy ne vegyük?

Halolaj tartalmú termékek
Számtalan előnyös hatást tulajdonítanak e zsírsavnak, néhány kutatás azonban megkérdőjelezi nagy mértékű fogyasztásának szükségességét. Régebben az ember elegendő mennyiségben jutott hozzá az omega-3 zsírsavhoz, mivel megfelelő arányban fogyasztott halat és növényeket. Mára a halfogyasztás igencsak visszaszorult és a növényi részeket is feldolgozás után fogyasztjuk. A növényekből kisajtolt olajok helyett gyakran mesterségesen előállított zsiradékokat alkalmazunk. Az omega-3 zsírsavakat mesterségesen kell pótolnunk egy elterjedt nézet szerint, míg mások a táplálékkiegészítők fogyasztásának veszélyeire hívják fel a figyelmet. Valószínűleg mindkét tábornak van némi igaza. Egy tápanyagot veszélyes gyakorlatilag teljesen száműzni táplálékaink közül, ugyanakkor a túlzott bevitel sem lehet egészséges.

Az omega-3 jótékony hatásai

Omega-3 tartalmú táplálékok
Már a magzat megfelelő fejlődéséhez is szükségesek az omega-3 zsírsavak. A méhlepény működéséhez éppúgy, mint a magzat idegrendszerének fejlődéséhez. Megfelelő szintje csökkenti a koraszülés veszélyét és jótékony hatással van később a szoptatásra is.
Az omega-3 csökkenti az infarktus, valamint a trombózis kialakulásának veszélyét is. Egyrészt csökkenti a vér koleszterin szintjét, másrészt aktívan segít az erek épségének megőrzésében, helyreállításában gyulladásos folyamatok esetén.
Egyes elméletek szerint terápiás adagolásban csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a megfelelő vércukorszint kialakításához, segíti a gyulladások, allergiás és bizonyos daganatos betegségek leküzdését.

Kérdőjelek

Omega-3 kapszula
A legújabb kutatások szerint az omega-3 zsírsavakra is igaz, hogy ami kis mértékben gyógyszer, az nagy mértékben méreg.
Sok-sok jótékony (vagy annak vélt) hatása miatt mindennapi táplálkozásunkban is kezd elterjedni az omega-3 túladagolása. Dúsítják vele a haltermékeket, olajokat, de még a bébiételeket is, mivel állítólag az intelligenciát is fejleszti.
A vizsgálatok szerint nagy mértékű (napi 1-2 grammnál több) fogyasztása vérzéseket okozhat, gátolja az immunrendszer működését, növeli az infarktus előfordulásának valószínűségét. Ugyancsak megnöveli a prosztatarák kialakulásának esélyét. A kutatók szerint ehhez már az is elegendő, ha hetente többször fogyasztunk zsíros halakat, ezért a halolaj kapszulákat és a halolajjal dúsított termékeket messzire kerüljük el.

1 megjegyzés: