2013. augusztus 16., péntek

Frontérzékeny vagy?

A kutatások szerint az emberek legalább fele frontérzékeny. A nők között még nagyobb ez az arány. Frontérzékeny vagy te is? Nem kell megadóan tudomásul venned - tehetsz ellene.
Frontok

Frontok

Front
A front fogalma még száz éves sincs. Az 1920-as években figyelték meg, hogy az időjárás változásait különböző tulajdonságú légtömegek kicserélődése okozza.
Melegfront esetén az érkező légtömegek melegebbek, páratartamuk nagyobb, a légnyomás alacsonyabb.
Hidegfrontnál a meghatározó a  hűvösebb levegő és a növekvő légnyomás. Ezek hatása általában késleltetve jelentkezik.
Magyarország területén megközelítőleg 100 front vonul át évente és gyakori a kettős fronthatás.

Frontérzékenység

Frontérzékenység
Nincs abban semmi különös, hogy a külső környezet változásai befolyásolják szervezetünk működését. Az élő szervezetek az évmilliók alatt alkalmazkodtak ezekhez a változásokhoz, így az ember is képes rá. A frontérzékenységet elsősorban az okozza, hogy az alkalmazkodáshoz időre van szükségünk. Akár két hét is lehet, amíg a változó légnyomáshoz és hőmérséklethez igazodik testünk.
Melegfront esetén csökken vérnyomásunk, pulzusunk emelkedik. Az érzékenyebbeknél levertség, depressziós tünetek alakulhatnak ki. Gyakori a fejfájás, migrén jelentkezése.
A hidegfront érzékenyek a vérnyomás emelkedésére reagálnak általában rosszul. Gyakoribbak ilyenkor a mellkasi panaszok, a koraszülés. Ugyancsak sokan szenvednek ízületi fájdalmak, hasi görcsök miatt. Gyakrabban lépnek fel frontérzékenyeknél asztmás rohamok is a szárazabb levegőben.
Mindkét front esetén jelentkezhet fejfájás, alvászavar, a koncentrálóképesség zavara, fokozott ingerlékenység.

Hogyan védekezhetünk?

Relaxáció
Mivel a frontérzékenység lényegében hiányos vagy lassú alkalmazkodóképességünk miatt jelentkezik, magától értetődő, hogy azon kell javítanunk. A mai ember ideje nagy részét azonos hőmérsékletű, védett helyen tölti - a szobában. Menjünk ki a szabadba minél több időre! Bármilyen is az időjárás, sétáljunk, sportoljunk! Ezzel növelhetjük edzettségünket, alkalmazkodóképességünket. /Nem volt az rossz szokás, hogy az anyukák télen-nyáron sétáltatták babáikat már a babakocsiban is./
Mivel idegrendszerünket a frontok erősen megterhelik, csökkentsük az egyéb irányú idegrendszeri terheléseket, a stresszt! Sokat segíthetnek a stresszoldó módszerek: aromaterápia, nyugtató teák, meditáció, jóga és bármi ami segíti a relaxációt.
Fontos az egészséges táplálkozás is. A frontérzékenység súlyosabb formában jelentkezhet folyadék-, ásványi anyag- vagy vitaminhiányos, legyengült állapotunkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése