2013. július 3., szerda

Stresszmentes élet?

Talán furcsán hangzik a kijelentés, de bizonyos mértékű stresszre szükségünk van. Az élő szervezeteknek reagálnia kell a külső ingerekre. A környezet olykor érzékeinket borzoló hatásai nélkül nem is lenne igazán értelme az életnek. A baj ott kezdődik, hogy túl sok inger ér minket, ezért túl sok a stressz.

Stresszmentes élet


A stressz értékelése

Munkahelyi stressz
A stressz káros hatásaival nagyjából mindenki tisztában van. Sokan képesek felmérni a környezetükben ható stresszorokat, vagyis a bennük stresszt kiváltó ingereket. Ezek fontosságának, hatásának értékelését már kevesebben végzik el, pedig ez segít felismerni a testükben zajló folyamatokat.
A szervezet küzd a fokozott stressz és annak romboló hatásai ellen, igyekszik fenntartani az egyensúlyt. Ha megértjük, hogy milyen környezeti hatások váltják ki bennünk például az immunrendszer gyengülését, gyógyszerek nélkül is segíthetünk testünknek leküzdeni a visszatérő betegségeket. Hasonlóképp, ha rájövünk szorongásunk előidézőjére, könnyebben szabadulunk meg attól.
Amíg nem nézünk szembe a stresszorokkal, amíg nem tudatosítjuk magunkban azok veszélyes voltát, addig lényegében védtelenül fogadjuk támadásukat. Homokba dugjuk a fejünket, mint a strucc, ha csak legyintünk, hogy "ugyan, kibírom én ezt".

Megküzdés a stresszel

Stresszelkerülés
Magától értetődő, hogy az ember - ha módjában áll - igyekszik elkerülni a fokozott stresszt okozó helyzeteket. Mit tehetsz, ha erre nincs lehetőséged?
Gondold végig, mi lehet a legrosszabb, ami vár rád és tudatosítsd magadban, hogy képes vagy ennek elviselésére! Ha eddig eljutottál és elfogadtad a legrosszabbat is, már nincs mitől félned. A félelem vagy a szorongás által eddig elrabolt energiádat innentől kezdve arra fordíthatod, hogy tegyél valamit a legrosszabb lehetőség bekövetkezése ellen.

Hogyan enyhítheted a stressz hatásait?

Stresszoldás aktív pihenéssel
A leghatásosabb, ha igyekszel elkerülni a stresszt kiváltó eseményeket. A kellemetlenkedő főnök okozta stresszen valószínűleg segíthet egy új munkahely. A napközbeni feszültséget enyhítheti a rád ható ingerek csökkentése. Hagyd otthon a mobilodat és este ne horrort nézz a tévében, inkább hallgass zenét!
Tanulj meg nemet mondani a kérésekre és fogadd el, hogy nem végezhetsz el mindent egy nap alatt!
Pihenj amennyit csak lehet! Az elegendő alvás, a relaxáció és az aktív pihenés, a testmozgás sokat segíthet.
Táplálkozz egészségesen, kiegyensúlyozottan és kerüld az alkoholt, cigarettát, kávét - a kábítószerről nem is beszélve!
A legfontosabb, hogy a stresszt életed szükségszerű velejárójaként, de ne irányítójaként fogadd el - ne hagyd, hogy legyőzzön! Minden pillanatban tudd, hogy képes vagy megküzdeni vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése