2013. június 4., kedd

Mérgező felvágottak

Hajdanán a nagycsaládok nem sok maradékot hagytak a közösen elfogyasztott vadászzsákmányból vagy a levágott malackából. Ha mégis maradt valami, azt sózással, füstöléssel tartósították. Ez sem használt az ember szervezetének, de amit a mai húsipar tesz a húsokkal, az még ártalmasabb a fogyasztóra nézve.

Felvágottak a húsos pultban

Készen vagy nyersen vegyem?

Virsli
A húsos pultok választéka meglehetősen csábító tud lenni. Főleg, ha éhesen indultál vásárolni. Ha a fagyasztóból választasz mondjuk egy csirkét, azt még ki kell olvasztani először, majd elkészíteni valahogy - több óra várakozás az éhes gyomornak. Pár szelet felvágott vagy egy darabka kolbász viszont csak pár perc, mindössze haza kell vinned és már neki is ülhetsz. A csirke nem olcsó, ráadásul még gázt és/vagy áramot fogyasztasz az elkészítéséhez. Fűszerek is kellenek hozzá meg egyéb "belevalók". A virsli nem jár sok plusz költséggel - pár perc alatt megfő és csak egy kevés mustár vagy ketchup kell mellé. Merthogy már minden egyéb benne van. De mi is van benne?
Valamikor marhahús pép volt benne, némelyikben valamennyi sertéshús is, valamint fűszerek. Olykor megfüstölték. Ma ezek vannak benne: legfeljebb 69% víz, húspép, szója, bőrke, csontpép, gyártási szalonna,  cukor,burgonyakeményítő, stabilizátor, savanyúságot szabályozó anyagok, ízfokozók, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ezeken kívül általában nyomokban tartalmazhat még tejet, tojást, zellert, mustár származékot, búzát, pisztáciát, mandulát... és még ki tudja mit. Valóban minden benne van.

Mérgező felvágottak

Felvágottak
A felvágottak egyik-másika ínycsiklandóan néz ki, finom és jól eltartható. Ennek azonban ára van, ugyanis mesterséges adalékanyagok hozzáadásával érik el, hogy ilyen legyen. Nézzünk meg párat ezek közül!
Di- és trifoszfátok - A víz megkötését segítik elő a húsipari termékekben - és a szervezetünkben. Szomjúságot okoznak és fokozott folyadék visszatartást a szövetekben.
Emulgeálószerek - A zsír finom eloszlását teszik lehetővé a felvágottakban. Szervezetünkben éppen ezen tulajdonságuk miatt képesek megváltoztatni a bél nyálkahártyájának felszínét, amivel felszívódási zavarokat okozhatnak. Ételintolerancia, ételallergia alakulhat ki.
Nátrium-glutamát - Pácolt húsok ízfokozója. A vizsgálatok szerint származékai rákkeltőek.
Nitrit - Sokak szerint felelőssé tehető egyes rákos megbetegedésekért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése