2013. május 21., kedd

Stressz

Feszült vagy, türelmetlen és ingerült? Úgy érzed, a szervezeted nem működik megfelelően, mindenféle kisebb-nagyobb "nyavalya" kínoz? Amikor újra és újra megbetegszel vagy éppen csak hullik a hajad valószínűleg eszedbe sem jut, hogy ezért akár a kellemetlenkedő főnököd is felelős lehet.
A stressztől, szervezetünk külső ingerekre adott válaszaitól lehetetlen teljes mértékben megóvni magunkat.

Hajhullás

A stressz okozói

Munkahelyi stressz
A külső hatások, amelyek fizikailag vagy érzelmileg hatnak ránk, szervezetünk egészének működését befolyásolják. Jó esetben kellemesen érezzük magunkat, de többnyire az ellenkezője történik. Nyugtalanná válunk, emelkedik vérnyomásunk, hosszú távon betegségek jelentkezhetnek. A rohanó életforma állandó aggódással párosul. Félünk a reggeli elalvástól, attól hogy lekéssük a buszt, elkésünk a munkahelyről a dugó miatt, nem érünk vissza időben az ebédről, vár a gyerek és az óvónő az oviban... Mindeközben a munkánk talán éppen ellentétesen hat ránk. Nehezen tűrjük a monotonitást, a kényszerű helyhez kötöttséget. Rosszabb esetben munkahelyünkön is folyamatos teljesítménykényszer alatt állunk, sürget az idő (vagy a főnökünk). Az óra reggeli csörgésétől kezdve az ágyba kerülésig zajok vesznek minket körül. Olyan zajok, amelyek idegenek tőlünk. Mennyire más a patak csobogásának hangja, mint a dugóban araszoló autók zúgása! Az egyik nyugalmat áraszt, a másik zaklatottá tesz minket.

A stressz következményei 

Nassolás
Szervezetünk igyekszik kivédeni a stressz káros következményeit, ennek ellenére idővel érzelmi, értelmi, élettani változások következnek be. Általánosnak mondható a bennünk kialakuló félelem bizonyos eseményektől, helyzetektől, de igen gyakori az állandósuló szorongás is. Ez a "testetlen félelem" már felemészthet minket. A fokozott izzadástól a koncentráció zavaráig és a gyomorfekélyig sokféle következménye lehet.
Erőfeszítéseink hiábavalóságának érzése negatív önértékeléshez, de akár haraghoz, agresszióhoz is vezethet.
Az állandó stressz hatására felgyorsul szervezetünk öregedése, fogékonyabbá válunk a betegségekre. Gyengül immunrendszerünk működése, növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége. Feszültségünket gyakran "nassolással" igyekszünk levezetni, amely további problémákat okozhat.
Fásultság, depresszió jelentkezhet, amely rontja a munkateljesítményt, a kapcsolatok összhangját - ezek újabb forrásai a stressznek.
A stresszt nem védhetjük ki, de káros hatásait enyhíthetjük. A "hogyan" egy másik cikk témája lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése