Zsírsavak
Telített zsírsavak - Szénláncukban a szénatomok között nincs kettős kötés. A telített zsírsavak főleg állati eredetűek. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségű energiát tárolnak, ezért azok az ételek, amelyek sok telített zsírt tartalmaznak, hizlalóak. Fokozzák az érelmeszesedést, ezen keresztül a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Egyszeresen telítetlen zsírsavak - A szénláncban egy kettős kötés található. A szénlánc meghajlik, nem illeszkednek olyan szorosan az egymás melletti molekulák, mint a telített zsírsavaknál.
Többszörösen telítetlen zsírsavak - A szénláncban több helyen található kettős kötés. Többszörös a szénlánc hajlása. Folyékony állapotúak. A különböző növényi olajok fogyasztása sokkal egészségesebb az állati zsiradékok fogyasztásánál.
Transz-zsírsavak - Kis mennyiségben a természetben is megtalálhatók (tejtermékekben leginkább), de nagyrészt telítetlen zsírsavakból, mesterségesen állítják elő. A hidrogénezés hatására a folyékony állapotú anyag megkeményedik. Ettől lesznek a margarinok megfelelően szilárdak, kenhetők. Fogyasztásuk különösen veszélyes.
Egyszeresen telítetlen zsírsavak - A szénláncban egy kettős kötés található. A szénlánc meghajlik, nem illeszkednek olyan szorosan az egymás melletti molekulák, mint a telített zsírsavaknál.
Többszörösen telítetlen zsírsavak - A szénláncban több helyen található kettős kötés. Többszörös a szénlánc hajlása. Folyékony állapotúak. A különböző növényi olajok fogyasztása sokkal egészségesebb az állati zsiradékok fogyasztásánál.
Transz-zsírsavak - Kis mennyiségben a természetben is megtalálhatók (tejtermékekben leginkább), de nagyrészt telítetlen zsírsavakból, mesterségesen állítják elő. A hidrogénezés hatására a folyékony állapotú anyag megkeményedik. Ettől lesznek a margarinok megfelelően szilárdak, kenhetők. Fogyasztásuk különösen veszélyes.
A transz-zsírokról bővebben
A transz-zsírok nem nélkülözhetetlenek szervezetünk optimális működéséhez. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint legfeljebb napi 2 gramm fogyasztása az, ami még biztonságosnak minősíthető. Egy adag étel 0,5 gramm transz-zsírnál nem tartalmazhatna többet. Ehhez viszont az kellene, hogy az ételben lévő zsírok transz-zsír tartalma maximálisan 2 % legyen. Mivel a mesterségesen hidrogénezett zsiradékok viszonylag olcsók, megfelelően szilárdak és jól eltarthatók, előszeretettel használják őket az élelmiszergyártók. A vizsgálatok szerint vannak termékek, amelyekben az ajánlott értéknek több mint húszszorosa található. Mivel nálunk nem kötelező feltüntetni a címkén, sok esetben nem is tudjuk, hogy a megvásárolt áru mennyi transz-zsírsavat tartalmaz. Egyes országokban már betiltották vagy korlátok közé szorították ezen zsiradékok felhasználását az élelmiszergyártásban. Ezekben az államokban kimutathatóan csökkent a szív- és érrendszeri betegségre visszavezethető halálozások aránya.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése