2013. február 9., szombat

Baktériumokkal az egészségért

Úgyszólván az antibiotikumok felfedezése óta van napirenden a kérdés: ezek a gyógyszerek mennyire ártalmasak az ember szervezetére. Senki nem vonja kétségbe, hogy bizonyos baktériumfertőzések esetén elengedhetetlen - nem egyszer életmentő - szakszerű alkalmazásuk. Sokat hallani a bélflórára gyakorolt káros hatásukról is, ennek ellenére sokan nem veszik elég komolyan ezt a problémát.

Baktériumok

Baktériumlakóink

Nem sokan tudják, hogy az emberrel együtt élő baktériumok száma sokszorosan meghaladja az emberi test sejtjeinek számát. A bélben élő baktériumok össztömege akár 2 kg is lehet. Sokféleségük évmilliók alatt alakult ki. Némelyek szerepe még nem tisztázott, de nagy részük jelenléte egyértelműen nélkülözhetetlen számunkra. Vannak, amelyek az immunrendszer védelmét segítik, mások vitaminokat termelnek. Olyanok is élnek velünk szimbiózisban, melyek általunk nem előállítható, esszenciális aminosavakat termelnek. Nélkülük képtelenek lennénk hasznosítani bizonyos szénhidrátokat és nagy szerepet játszanak a mérgező anyagok ártalmatlanításában is. Számuk és fajösszetételük többé-kevésbé állandó. Bizonyos betegségek, gyógyszerek hatására felborulhat az egyensúly, de szerencsére általában "magától" helyre is áll. A helyreállításban valószínűleg nagy szerepet játszik a féregnyúlvány, valamint a benne menedéket lelő, innen újratermelődő baktériumok.

Probiotikumok

Probiotikumok
Ezek a hasznos baktériumok a vastagbélben fejtik ki hatásukat. Egészséges szervezet számára is hasznosak, de mindenképpen ajánlottak antibiotikum kúra alatt és után. Legismertebbek és legfontosabbak a Lactobacillus, Bifidobacterium és a Streptococcus baktérium törzsek. Közvetlenül segítik az immunrendszer működését, valamint nagy szerepet játszanak az egészséges bélflóra helyreállításában.
Egy élelmiszer akkor minősíthető probiotikumosnak, ha egy grammjában legalább 106 db probiotikum található. Ilyen készítmény ma már sok kefir, joghurt, sajt, túró. Ide sorolhatjuk a kovászos uborkát és a savanyú káposztát is. Aki allergiás a tejcukorra, annak gyógyszertári - laktózmentes - készítmények ajánlhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése