2013. március 20., szerda

Miért alszunk? - 2. rész

Előző cikkünk folytatásaként ezúttal az állatok alvásáról esik szó.
Nem csak az emlősök, hanem az alacsonyabb rendű gerincesek is pihennek, ha megfelelőek ehhez a körülmények. Annak persze nagyon kicsi a valószínűsége, hogy álmodnak is, vagyis az "alvásuk" nem olyan, mint az emlősöké. Nézzük most meg, hogyan alszanak az állatok!

Halak, kétéltűek, hüllők

Alvó hal
Bizonyos időszakokban a halak aktivitása és anyagcseréje erősen lecsökken. Egyes halak az aljzaton pihennek, más fajok el is rejtőznek ehhez. Az aranyhal csak az aljzat közelében lebeg szabadon, míg a papagájhal nyálkából "hálózsákot" épít maga köré.
A kétéltűek és a hüllők télre hibernálják magukat. Míg a békák valamilyen fagytól védett helyen meghúzódva, dermedten telelnek át, addig a hüllők anyagcseréje nem lassul le ennyire. Olykor felkelnek, isznak, majd újra elbújnak. Ezek az állatok egyébként is csak a nappali, melegebb időszakokban aktívak.

Madarak

Alvó bagoly
A madarak általában nem alszanak téli álmot, viszont bizonyos fajok táplálékszegény időszakokban a téli álomhoz hasonló állapotba kerülhetnek. Ilyenek például a sarlósfecskék és a kolibrik. Az amerikai kontinensen élő téli estifecskéről biztosan tudjuk, hogy valódi téli álmot alszik.
A kisebb madarak nagy része éjjel pihen, fejét a szárnya alá dugva, a baglyok viszont nappal, gyakran fel-felébredve. A nagyobb testű ragadozó madarak is éjjel térnek nyugovóra. A költöző madarak nagy része repülés közben is tud aludni. Valószínűleg agyuknak nem minden része csökkent aktivitású ilyenkor.

Emlősök

Nyugodt alvás
Az emlősök egy része is alszik téli álmot, amikor kisebb-nagyobb mértékben hibernálja magát. Ilyen például a barnamedve. Más részük a táplélékszegény időszakokat vészeli át hasonlóan, mint például a zsíros farkú törpemaki, mely trópusi főemlős.
A delfinek és a bálnák gyakorlatilag soha nem alszanak teljesen, mivel egyik agyféltekéjük mindig éber marad. Hasonló módon pihennek a fókák is.
A denevérek nappal alszanak, elrejtőzve, fejjel lefelé csüngve. Ébredéskor egyszerűen elengedik azt, amibe addig kapaszkodtak.
A kis testű rágcsálók a fák ágain pihennek, ahol nagyobb biztonságban vannak.
Az emlősök többsége fekve szenderül álomba, de a növényevők egy része állva is képes rá. Ilyen többek között az elefánt, a zsiráf, a teve, a szamár és a lovak, amelyek amúgy is nagyon keveset alszanak.
A majmok alvási módja igen változatos, de valamennyien éjszaka pihennek. Egy részük faágakon, kapaszkodva vagy úgynevezett "majomfészekben" összegömbölyödve, fekve, más részük sarkain guggolva, mint például a guineai babuinok.

A következő cikkben az ember alvásáról szóló ismereteket tekintjük át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése